Színek, formák, illatok tobzódnak a Csipkeház kertjében

Elöl, a Csipkeházban az elegancia, hátul, a pajtában a vidéki élet hangulata a mérvadó. A kettő közötti hegykői kertben pedig virágok orgiájában gyönyörködhet a betérő. Fűszer- és gyógynövények aromás illata tölti meg a levegőt, minden érzékszervünket megsimogatja a kert.

A gyógynövények ereje közismert, s azt is könnyű elképzelni, milyen lenne az ételünk fűszerek nélkül: ízetlen. Évszázadokon át asszonyok generációi adták egymásnak a tudást, melyik növény alkalmas a férfigyomor elbájolására, melyik való gyógyító teának, borogatásnak, fürdőnek vagy éppen melyiknek hatása olyan, hogy azzal Ámor nyila sem vetélkedhet. Felgyorsult és átalakult világunkban a készételek már-már kiszorították a konyhákból ezt a tudást, de a jó sosem vész el, legfeljebb átalakul...

Kép

Hegykőn szabadon látogatható a Csipkeház mögötti pajta és a két épület között elterülő fűszer- és gyógynövénykert. Szorgos kezek ültették, bővítették és gondozzák az egyre színesebb kertet, ahol jelenleg harminchárom fajta ontja illatát, mutatja színeit és formáit. Jellemzően a magyar kertekben és mezőkön is fellelhető, nagyanyáink által jól ismert konyhai fűszer- és gyógynövények között sétálhatunk, de megbújnak közöttük igazi különlegességek is.

Kép

A levendulát mindenki felismeri, illatát csak a molyok nem szívelik. Most lilává festette milliónyi virága a hegykői kertet, de a levegőben más ismerős illatok is felismerhetők. Zsálya, rozmaring, izsóp, szurokfű (vagy ahogy manapság jobban ismerik: oregánó), kapor sorakozik az ágyásokban, amiket kellemes sétával, ismertető táblák útmutatóival fel- és megismerhetünk. A fekete berkenye bogyói már érnek, jó tudni, hogy antioxidánsokban az egyik leggazdagabb gyümölcs is díszlik a hegykői kertben - méghozzá egy egész soron! A kasvirág változatos színekben pompázik, nézni is jól esik, de immunerősítő, antibakteriális, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatása is ismert. A ligetszépe számtalan kozmetikum alapanyaga, a sarlós gamandort pedig emésztőszervi bántalmakra ajánlják, de állítólag szerelmi bájitalként is ellenállhatatlan.

Kép

De vannak itt olyan különlegességek is, amiket magyar dédanyáink sem ismertek. A colafűből főzött tea tényleg kólaízű, a csokoládémentának valóban édes csokira emlékeztető illata van, a halhatatlanság növényét pedig a kerítésre tett ládába kellett átültetni... Ennek az Ázsiából származó gyógynövénynek hasonló a hatása, mint a ginzengnek, csak nagyobb koncentrációban tartalmaz hatóanyagot. És ezt a csigák is megsejtették.

- Igyekeztünk úgy ültetni a növényeket, hogy mindig legyen, ami éppen nyílik és illatozik. A Csipkeház elegenciáját jól kiegészíti a vidéki élet eszközeit bemutató pajta és a gyógynövénykert, s ezek a Fertő táj egységébe is jól beilleszthetők - mondja Cseh Zoltánné, a Csipkeház és a kert tulajdonosa, akinek szépérzékét nemcsak a höveji csipkét bemutató állandó kiállítás bizonyítja, hanem a ház körüli rózsa- és hortenziabokrok, a kaspókba ültetett muskátlik és más gyönyörű egynyáriak is. A látogatók dicséretének kézzel fogható bizonyítékai a vendégkönyv bejegyzései. Ennyi szépség mellett nem is szabad elmenni, látni és érezni kell! Ráadásul a kertben termő gyógynövények, elsősorban a levendula, jótékony céllal fejezik be virágéletüket: szüret után egy szociális otthon lakói kötnek belőlük csokrokat és koszorúkat, önmaguk és szeretteik örömére.

Kép