A Csipkeház is megkapta a hungarikum védjegy használatának jogát

A höveji csipke hungarikummá válásával a Hegykői Csipkeház által őrzött fehér hímzéses csodák is felértékelődtek. Ezt most már védjeggyel is bizonyítjuk.

A Hungarikum Bizottság döntése értelmében a höveji csipkével és a pozsonyi kiflivel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye - derült ki áprilisban. A Hegykői Csipkeházban közel kétszázötven höveji csipkét őrzünk és mutatunk meg látogatóinknak, kivétel nélkül a höveji származású Szigethy Istvánné munkái. Hogy szépek és értékesek, azt eddig is tudtuk, és tudták ezt vendégeink is, akik betértek a Csipkeházba. Most már viszont honlapunkon, a kapunkon és kiadványainkon is üzenhetjük, hogy különös értékek őrzői vagyunk: a Hegykői Csipkeház is megkapta a hungarikum védjegy használatának jogát.

A höveji csipke egyedülálló. A fehér hímzésnek is nevezett kézimunka rendkívül változatos mintákkal és aprólékos technikával készül. Eredete a 19. századig nyúlik vissza, és híressé tette a höveji asszonyokat. Az 1962-es brüsszeli világkiállításon aranyéremmel jutalmazták ezt a hímzést, ami 2017 óta már az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén is szerepel.

Kép