Csipkefinomságú mézeskalácsok illata járta be a Csipkeházat

Tóth Angelika kapuvári mézeskalács-készítő bemutatójának adott otthont hétvégén a Hegykői Csipkeház. Szigethy Istvánné höveji mestermunkái mintha édes testvérei lettek volna a finoman kidolgozott mézesekből alkotott kiállításnak.

A falakon, a tárlókban, a babákon leheletfinom, aprólékosan kidolgozott höveji csipkék, előttük a kiállítótérben csipkefinomságú, hófehér mázzal díszített mézeskalács-házikók, templom, gyertya- és mécsestartók, szívek, csillagok. Mintha egymást is erősítette volna a két műfaj, a kétféle kézműves remek. S miközben ámulva kapkodta a fejét a sok látogató, fűszeres illatok töltötték meg a teret...

Kép

Tóth Angelika mézeskalács-készítő tartott bemutatóval egybekötött kiállítást a hétvégén a Hegykői Csipkeházban. Régi kapcsolat fűzi őt ide, hét éve a hasonló bemutatkozásán még Szigethy Istvánné, Bözsi néni is leült mellé kidíszíteni a mézeskalácsokat. Rá is emlékeztek mindazok, akik régi visszajárói a hegykői háznak, ami őrzi és ápolja Bözsi néni csipkéit és emlékét. Sokan voltak kíváncsiak a mézeskalács-kiállításra, nemcsak a környékről, messzebbről is. A balfi szanatóriumból is érkezett például egy csoport, az asszonyok hol a csipkékről, hol a mézesekről kérdezgették a helyieket. S hiába fújt odakint a hideg szél, lelkesen járták be a fűszerkertet és a pajtát is.

Kép

- Amikor meghívást kaptam erre a kiállításra, rögtön tudtam, hogy mit szeretnék. Egy adventi falu a fő motívum, a mézeskalács-templom köré rendeztem a házikókat és a többi apróbb díszt. Ezúttal csak fehér mázat használtam és sok csipkemotívumot - mutatta gyönyörű alkotásait Tóth Angelika, aki Kapuváron könyvtárosként dolgozik, és e munkája mellett süti és díszíti aprólékos gonddal, kiváló ízléssel egyedi mézeseit. Tagja a rábaközi kézműveseket összefogó Montázs Kézműhely Egyesületnek, munkáival rendszeresen találkozni a régió kiállításain, vásárain.

Kép

A Csipkeházban bemutatót is tartott a mézesek díszítéséről, kicsik és nagyok örömmel igyekeztek ellesni tőle a mozdulatokat. Biztos kéz, rengeteg tapasztalat, még több türelem és tévedhetetlen jó ízlés kell ahhoz, hogy a bemutatott mézeskalácsokhoz hasonló illatos szépségek készüljenek.

Kép