Emlékezetes évet zár a Csipkeház

Töretlen népszerűségnek örvend a látogatók körében a Hegykői Csipkeház, a Szigethy Istvánnénak emléket állító és többszáz höveji csipkéjét bemutató kiállítás.

Október elsejétől már nincs folyamatosan nyitva a Hegykői Csipkeház, de csoportokat az őszi-téli szezonban is fogadunk az előzetes bejelentkezések alapján. A nyár sok emlékezetes pillanatot hozott a rendhagyó múzeum közösségének. A legnagyobb változás, hogy egy felújított és berendezett pajtával bővült a magánmúzeumunk, amit bárki ingyenesen megtekinthetett és megismerhette a régi paraszti élet eszközeit. A Csipkeház mögötti fűszer- és gyógynövénykert minden évszakban tartogatott meglepetéseket és csodálnivalót. Szerepelt a gyűjtemény a Nők Lapjában, ott voltak Bözsi néni csipkéi a soproni Lenck-villában az örökségvédelmi napokon, otthont adott a bájos épület esküvőnek, és több mint ezer, a csipkecsodákra rácsodálkozó látogatót tudott színvonalas bemutatóival meglepni.

Kép

Cseh Zoltánné, a Csipkeház megálmodója és fenntartója fáradhatatlanul őrzi édesanyja, Szigethy Istvánné gyönyörű csipkecsodáit és gyűjtögeti a régi vidéki élet eszközeit. A pajtába belépve az ember visszaröppen az időben: a sarokban a gazdag földről álmodik a borona, mellette a kukoricaszár várja a szecskagép éles késeit, száradnak a gyógynövények, nehéz, bódító illattal töltve meg a pajta falait. Ott van a dió, a százéves diótörő, a bab és a kötény - mintha a gazdaasszony csak éppen kiszaladt volna...

A vendégkönyvbe számtalan bejegyzést írtak, amik kivétel nélkül az elégedett vendégek sorai. Mindez öröm és visszaigazolás a Csipkeházért dolgozóknak, akik máris várják május elsejét, egy új szezont, az újabb látogatókat.

Kép