Illatok és fények a Hegykői Csipkeházban a Múzeumok Éjszakáján

A Hegykői Csipkeház mögötti kertben a gyógy- és fűszernövények napnyugtakor csak úgy ontják magukból illatukat. Kis szerencsével a Múzeumok Éjszakáján szentjánosbogarak táncában is gyönyörködhetnek a látogatók.

Idén is csatlakozott a Hegykői Csipkeház a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozathoz. Ennek keretében június 22-én a megszokott, 17 óráig tartó nyitva tartás után, 18 órakor újra kinyitunk és éjfélig várjuk vendégeinket. A Csipkeház az a kiállítóhely, amit az egyedülálló höveji csipkegyűjtemény bemutatására hoztunk létre. "A bölcsőtől a szemfedélig" című kiállításon közel kétszáz, immár hungarikummá vált fehérhímzéses csipke látható, egytől egyik a két éve elhunyt Szigethy Istvánné munkái.

De az egykori bíró háza is különlegesség. A konyha, a tisztaszoba a legapróbb részletekig úgy van berendezve, mintha száz éve megállt volna a falak között az idő. A kert mögött álló pajta ugyancsak a régi paraszti világnak állít emléket az egykor itt él emberek használati tárgyainak bemutatásával.

Kép

A Múzeumok Éjszakáján különleges programot is kínál a Csipkeház: Bujnáné Kenyeres Klára kertészmérnök 19.30 órakor "illatos vezetést" tart a fűszer- és gyógynövénykertben. A kiállításnak otthont adó épület mögé varázsolt ültetvényen napnyugtakor kezdenek illatozni legintenzívebben a növények. Kis szerencsével világító szentjánosbogarakat is láthat a vendég, miközben magába szívja a Fertő tavi szellővel érkező bódító illatokat. De ha az éjjeli bogárkák el is maradnának, mindenkit kárpótolhat a hófehér, leheletfinom csipkék káprázatos látványa - és világítanak majd a ház hófehér falai is az éjszakában.

Kép

Várjuk Önöket is tehát június 22-én, szombaton! Délelőtt 11 órától 17 óráig a megszokott nyitva tartás után, 18 órától éjfélig, szakember által vezetett kerti sétánkra pedig 19.30 órakor! Az esti programra a belépés ingyenes.